Hoeveel geld heb ik nodig om te stoppen met werken? – Deel 1

Als ik denk aan financiele onafhankelijkheid, denk ik aan niet meer hoeven te werken. Niet omdat ik niet meer wil werken, maar wel omdat ik niet meer afhankelijk wil zijn van een baan en een werkgever en zelf de vrijheid wil hebben om te bepalen wat ik iedere dag doe.

Als ik denk aan mijn toekomst, dan zie ik voor mij dat ik genoeg geld heb om van te leven, zonder dat ik een baan nodig heb, waarmee ik mijn levensstijl financier. Van het geld dat ik gespaard heb kan ik alle dagelijkse kosten betalen, vele maanden per jaar op vakantie gaan, een leuke auto rijden, soms uit eten gaan met mijn vrouw en andere leuke dingen doen. Tegelijkertijd zie ik ook voor mij dat ik een aantal maanden per jaar toch nog geld verdien in een part-time baan, of als ZZP-er, omdat ik het leuk vind. Al het geld dat ik daarmee verdien kan ik gebruiken om iets extra’s van te doen, zoals een hele verre en dure reis, een extra keer uit eten of mijn kinderen iets extra’s toestoppen.

Dat brengt mij wel bij de lastige vraag hoeveel ik eigenlijk nodig heb om dit te kunnen bekostigen. En zoals altijd zo met lastige vragen is het antwoord van meerdere factoren afhankelijk.

Eigenlijk zou je het antwoord terug kunnen brengen naar een vergelijking en die ziet er als volgt uit:

Inkomsten = Uitgaven

Dus zolang mijn inkomsten (zoals dividenden / huur opbrengsten / aandelen rendementen etc) gelijk zijn aan mijn uitgaven is het niet nodig om te werken. Als ik wil stoppen met werken, moet ik er voor zorgen dat de twee in evenwicht zijn.

Om te bepalen hoeveel vermogen (en dus inkomsten) ik nodig heb om te stoppen met werken ben ik begonnen met het in kaart brengen van hoeveel uitgaven ik jaarlijks verwacht te hebben. Hoe hoger dat getal is, hoe meer vermogen ik nodig heb. Hoe lager het getal is, hoe minder vermogen ik nodig heb.

Ik ben al mijn hele leven veel bezig met cijfertjes en budgetten, dus toen ik besloten had om te werken aan mijn financiele onafhankelijkheid was het heel makkelijk om uit te vinden hoeveel ik jaarlijks uitgeef (en uiteraard heb ik dat verhoogd met inflatie aangezien ik pas over 10 jaar genoeg geld denk te hebben om te kunnen stoppen met werken). Mocht jij minder van cijfertjes en budgetten houden dan moet jij je daar nu eventjes overheen zetten. Je moet namelijk een heel goed beeld hebben van hoeveel geld je uitgeeft, om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt.

Tegenwoordig is het niet moeilijk meer om dit uit te zoeken. De meeste betalingen lopen tegenwoordig via de bank en de bank houdt een hele goede administratie voor je bij. Banken hebben tegenwoordig ook allemaal een tooltje waarmee je inzicht kunt krijgen in je uitgaven. Het kan even duren voordat je die helemaal ingesteld hebt naar jouw wensen, maar als dat eenmaal gedaan is heb je een heel goed inzicht in je uitgaven. Als je dit inzicht eenmaal hebt, kun je beslissen hoeveel vermogen je nodig hebt. Huiswerk dus!

In de volgende post ga ik dieper in op het antwoord van de vraag. Hopelijk hebben jullie ondertussen de tijd om je uitgaven uit te vinden.