Ik los mijn hypotheek af

Een controversieel onderwerp! In de wereld van financiële onafhankelijkheid is niet iedereen het eens met het aflossen van je hypotheek. Ik ben zelf ook niet helemaal zeker van de juiste keuze voor mij. Het aflossen van schulden, zelfs een hypotheekschuld, is een nobel doel en soms verstandig. Het geld dat je aflost had je alleen ook kunnen investeren in een huis voor de verhuur, losse aandelen, indexfondsen of elke andere mogelijkheid die je maar kunt benoemen. Wat is nu wijsheid?

Dat hangt er vanaf! Dit antwoord had je waarschijnlijk al verwacht en is ontzettend nietszeggend. Ik zal het proberen uit te leggen.

Ratio
Aan de ene kant heb je ratio. Rationeel gezien is het afbetalen van een hypotheek voor de meeste van ons met de huidige rentestanden niet slim. Een simpel rekenvoorbeeld:

  • De aandelenbeurs behaalt gemiddeld over een lange periode een rendement van ongeveer 6-8% (zie ook mijn eerdere post over hoe de economie werkt). Laten wij voor het rekenvoorbeeld werken met een rendement van 7% voor belasting.
  • De rente op een hypotheek is tegenwoordig vaak onder de 3% voor 10-20 jaar vast. Laten wij voor het rekenvoorbeeld werken met 3%.
  • De hypotheekrente aftrek is afhankelijk van je salaris, maar laten wij er voor dit voorbeeld vanuit gaan dat het 49,5% is. Dit is momenteel de hoogste schijf.
  • Wij hebben een bedrag van 10.000 euro tot onze beschikking om af te lossen of te investeren.
  • De vermogensrendementsheffing die wij verschuldigd zijn is 1.34%. Dit is het bedrag dat iemand moet betalen met een vermogen van tussen de 102.011 euro en 1.020.096 euro (na drempelbedrag van 30.360 per persoon)

Het aflossen van de hypotheek levert jou een besparing op van;

10.000 euro *3% hypotheekrente= 300
300 euro * 49,5% teruggaaf hypotheekrente = 148,50

Als ik hetzelfde bedrag zou investeren in wereldwijd gespreide indexfondsen zou de berekening er zo uit zien;

10.000 euro * 7% rendement = 700
10.000 euro * 1.34% vermogensrendementsheffing = – 134
700 – 134 = 566

Dit betekent dat het rendement op een aflossing 148,50 euro is, terwijl het rendement op een investering 566 euro is. Dat is nogal een groot verschil met een sterk voordeel voor niet aflossen en in plaats daarvan investeren.

Gevoel
Anderzijds speelt het gevoel ook mee. Mensen zijn geen rationele wezens. Wij laten ons vaak leiden door ons gevoel. Gevoelsmatig kan die hypotheekschuld vrij drukkend aanvoelen. Wellicht lig je er zelfs wakker van. Of houd je er gewoon niet van om schulden te hebben en wil je die uit principiële overwegingen aflossen. Er zijn ook mensen die zeggen dat het rendement op de aflossing zeker is, terwijl het rendement op de beurs dat niet is. Allemaal goede redenen om wel af te lossen.

Mijn keuze
Ik zweef hier tussenin. Ik houd niet van schulden. Ik vind het een fijn idee om mijn schulden te zien dalen. Als ik een aflossing doe en ik naar mijn huis kijk heb ik altijd het gevoel dat er weer een extra stukje van mij is in plaats van van de bank. Tegelijkertijd wil ik ook geen dief zijn van mijn eigen portemonnee. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn huis af te lossen tot onder 50% van de verkoopwaarde. Dat zorgde er bij mijn hypotheekaanbieder ook voor dat ik een lagere risico opslag kreeg voor de hypotheekrente. Alles wat ik nu verdien investeer ik in indexfondsen, omdat ik rationeel weet dat dit een hoger rendement zou moeten opleveren.

Wat doe jij?