“Bent u nog blij met uw baan?”

Ik las ondanks een artikel in Trouw, geschreven door Dana Ploeger. Het artikel vertelt het verhaal hoe werken veranderde van “brood op de plank” naar “passie” en alle gevolgen van dien. Dit zette mij aan het denken.

Ik heb zelf ook veel geworsteld met mijn zoektocht naar passie in mijn werk. Ik vond dat ik recht had op een gevoel van passie voor mijn werk en dagelijkse inspiratie. Als ik dat niet had, dan komt dat doordat ik fouten gemaakt heb in het verleden. Want iedereen kan tegenwoordig toch doen wat ze leuk vinden? Iedereen kan toch hun passie volgen? En succes is een keuze!

Het artikel gaat goed in op de oorsprong van deze gedachte en alle (ongewenste) bijkomstigheden van de zoektocht naar passie. Het lijkt erop alsof de zoektocht naar geluk in het werk is doorgeslagen. Er zijn tenslotte nog nooit zoveel mensen met een burn-out of depressie geweest. Je zult zeggen dat dit mede komt doordat de economie tegenwoordig altijd aan staat. En omdat iedereen altijd bereikbaar is. Dat kan zeker zo zijn. Maar de zoektocht naar passie en het gevoel hebben te falen als je die passie nog niet gevonden hebt is daar zeker ook debet aan.

Sinds ik besloten heb om niet tot aan mijn pensioen door te werken en te gaan investeren in financiele onafhankelijkheid ben ik veel meer ontspannen en pieker ik nog maar zelden over het vinden van mijn passie. Mijn baan is in principe iets tijdelijks en hoeft niet mijn roeping te zijn voor de komende 40 jaar. Als ik over een jaar of 10 stop met werken, heb ik nog bijna 30 jaar tot aan mijn officiele pensioendatum om te doen wat ik leuk vind en ik kan iedere week van mening veranderen, aangezien ik niet meer afhankelijk ben van mijn baan voor mijn levensonderhoud.

Dat gevoel van vrijheid is heel veel waard en maakt het veel minder belangrijk of je huidige baan ook je passie is. Mijn advies is niet om te blijven hangen in een baan waar je diep ongelukkig van wordt. Mijn advies is wel een baan waarmee je goed verdient en waar je regelmatig leuke momenten beleeft gewoon te blijven doen, als dat je helpt om sneller financieel onafhankelijk te worden.