Waar begin ik (aan)?

Alle begin is moeilijk en dat is het ook als je gaat sparen voor financiële onafhankelijkheid (FO). Er wordt zoveel geschreven over geld verdienen, geld uitgeven, geld slim investeren en veel van die adviezen zijn tegenstrijdig. Dus ik had al snel de vraag “Waar begin ik?” en later vroeg ik mij af waar ik eigenlijk aan begonnen was.

Wat ik mij steeds vaker begon te realiseren, is dat de manier waarop mensen over geld denken niet logisch is. Hoe komt het dat mensen met een inkomen van 40.000 euro per jaar op hetzelfde moment met pensioen gaan als iemand die 80.000 euro per jaar verdient? En waarom werken met een inkomen van 130.000 euro per jaar ook gewoon door tot de pensioenleeftijd? Het overgrote deel van de Nederlanders zou graag meer tijd voor zichzelf willen hebben en is niet heel blij met zijn of haar baan. Waarom werken al deze mensen dan door tot hun pensioen?

Ik begreep dat niet en ben op zoek gegaan naar antwoorden. Die heb ik gevonden. Het blijkt dat er heel veel gelijkgestemden zijn die mij heel goed op weg hebben kunnen helpen. De laatste maanden heb ik heel veel gehad aan de financieelonafhankelijkblog, MrMoneyMoustache, ChrisReining.com en MillenialMoney. Al deze schrijvers delen mijn visie (de één wat extremer dan de andere) en zijn al jaren bezig met het uitwerken van een strategie om tot FO te komen.

Hun adviezen komen in het kort neer op de volgende drie punten;

  • Verdien meer
  • Geef minder uit
  • Investeer

Ik zal op mijn blog mijn visie geven op deze punten en zal mij regelmatig beroepen op de informatie van de andere bloggers. Ondertussen raad ik je zeker aan om hun blogs te lezen!